CHEAPEST SHOPPING VILLAGE

Friday, August 28, 2009

Menu berbuka hari ke-5

Tetiba my hubby & I teringin lak nak makan western untuk berbuka...
Saya buat GRILL BLACK PEPPER CHICKEN....
Nak kata sedap sgt, emmm..... boleh la...
Licin kami sekeluarga balun heheheh....
Alya n Aisya pun pulun, tak padan dgn xposa....
Tapi, kuih-muih wajib yg local... tak kuasa nak mkn kek segala as desert....
Murtabak, seri muka n bubur asyura...
+ air kelapa muda.....

Wednesday, August 26, 2009

House Renovation Part 3

Cemuih la, cemuih....
Tah bila nak siap nih....
Serabut la posa2 ni tgk umah mcm apa lagi....
Target siap sepenuhnya 2 minggu sebelum raya....
Aduh.... Lambat lagi nih...
Bosan... Bosan....
Pandangan dari front-view

Model sedang bergaya di pagar barunya

Hanya motor ni jer yg boleh letak kt porch...
Yg lain penuh dgn simen la, pasir la...

Pintu kayu yg masih belum sampai... Huhuhu

Budak ni yg masih tercegat di pintu pagar rumahnya yang belum bersiap...
Dia pun sama naik dgn mak dia, CEMUIH....
Umah serabut... Hwa... Hwa... Hwa...

Menu sahur #4 dan #5

Menu sahur hari ke-4....
Nasi putih + sambal sardin + ayam masak kuning + papedom....
Sedap n menyelerakan tekak di pagi hari...
Hehehe....

Menu sahur hari ke-5.....
Memandangkan hari2 makan nasi (berbuka n bersahur), makanya dengan penuh keinsafan saya ingin memulakan semula dietku...
Bukan apa, takut lak baju raya tak padan sbb badan semakin membulat, kan.....'
Makanya, saya bersahur dgn 1 keping roti hotdog (roti potong dah abis) cicah dgn secawan milo...
Pastu, minum lak LOW FAT MILK CHOC - 250ml....
Harap2 tahan la perutku ini....
Lupa lak nk kira kalori...
Heheheh

Monday, August 24, 2009

MISI TERBARU!!! Sebab malas nak work-out...

Angan2 tinggi melangit....
Inilah MISI terbaru untuk meneruskan usaha untuk menguruskan badan... Malas gila nak exercise bulan posa ni..
(bulan xposa pun malas....)
Pastu menu diet dah ke laut...
Rasanya saya ni, hentam pi la sekotak pil kurus pun, kalau makan xjaga, exercise pun tidak, emm.... Makin BULAT la jawabnya....

Tak tau la larat ke tak... Menjadi ke tak MISI ni....
Dalam 3 hari berpuasa ni, baru sekali saya buat sauna nih...
Malam ni nak buat lagi....
Buat di malam hari yer....
Suasana yg sejuk & dingin, BEST jer bila buat sauna nih...
Buat siang2, habis la posa ku....
So, kepada sesiapa yg berminat, boleh hubungi saya memandangkan sempena nak raya ni, supplier tu turunkan harga jualan kepada RM440 sahaja (harga asal RM490)
Pastu, sauna ni takder la menyemak sgt sbb boleh lipat...
Macam ni:

Antara keistimewaan set sauna ini:
  • Paling mudah dipasang & simpan.
  • Menggunakan kualiti kain yang bermutu tinggi, kalis air & tahan lama.
    Harga yang berpatutan.
  • Mendapat kelulusan CE approval dari luar negara & Suruhanjaya Tenaga dari Malaysia.
  • Selamat digunakan.
  • Sangat berkesan untuk menurunkan berat badan & mengekalkan kesihatan. Anda bebas bersauna dengan privasi hanya di rumah anda.
DENGAN SETIAP PEMBELIAN SET SAUNA INI, ANDA AKAN MENDAPAT
Steamer: :Automatik On/Off Percuma alat kawalan jauh (remote control)

Steamer Pot:: Bahagian dalam tidak basah & menyebarkan wap supaya wap panas tidak terus terkena kaki.

Pengurut kaki
Herba Sauna (10 uncang)

Menu sahur #3 - versi malas....

Menu sahur pada pagi ini adalah menu malas....
Sambal sardin + telur dadar + papedom......
Tapi rasa mcm sedap gila.... Heheheh....
Sbb lapaq kot....

Alya n Aisya pun bangun....
Tapi kena suap la budak2 ni...
Nak tunggu depa makan sahur, sampai subuh la jawabnya...
Tapi Alya jer yg makan.... Kelmarin pun dia bangun, makan nasi pun bersuap gak....
Tapi puasanya separuh jer....
Harini xtau la cmna...
Saya tak kesah.... Dia yang nak mencuba...
Tiada paksaan lagi buat masa sekarang....

Mini Roti John

Puasa pertama berbuka di umah my MIL....
Makanya, menantu MITHALI ini telah menyediakan mini roti john untuk juadah berbuka puasa...
Nak buat mcm Roti John kat bazar Ramadhan tu besaq sgt...
Saya buat yg kecik2 jer...
Guna roti hotdog....
12 keping semuanya & berjaya dihabiskan semasa berbuka...
Lega habis... Saya suka... Saya suka... Takut gak xhabis nanti membazir lak....

Sahur puasa pertama & ke-2

Perhatikan ke-2 gambar di bawah.....
Beza antara ke2-2 gambar ini adalah telur dadar & papedom sahaja....
Hehehe... Perempuan malas ini telah menyediakan menu yang sama untuk 2 hari berturut-turut memandangkan itu jer yg ada di rumah & mudah disediakan.... NASI PAPRIK....
Nasib baik suamiku tak banyak songeh...
Dia TARAM jer semua.....

MENU SAHUR #1

MENU SAHUR #2
(Menu ini dimasak semula... Bukan main perangat semalam punya yer... Heheh)

Monday, August 10, 2009

Western lagi.....

Kepada adik2ku sekalian,
Jangan hampa jeles kerana kakakmu ini telah belajar menyediakan menu ini....
BELAJAR sahaja yer.....
Jadi ke tak apabila buat sendri belum tau lagi....
Hehehehe.....

Menu ini disediakan oleh bapa mertua ku....
Siap ada black pepper sauce n white sauce tu....
Memang sedap GILA....
Siap 2 ketul lak tu daging dia...
Memang kenyang sungguh....
Dah la tu, saya telah mengutip sayur2 yang ditinggalkan oleh adik2 iparku sebab depa xbrapa suka sayur...
Tapi saya suka....
Kalau buat sendiri ni, belum tentu jadi nih.....

Sunday, August 9, 2009

Mask Girl

Aisya n Alya bagitau, kawan2 kat sekolah pakai mask ke sekolah...
Mummy diorang (Kakak Ipar saya la tu) belikan mask untuk anak2 dia & depa ber2 ni sekali... Mask biasa tu la...
Macam yang ada kat farmasi tu kan....
Kebetulan jalan2 dgn Fara hari Jumaat lepas, terjumpa mask ni...
Beli untuk depa ber4 ni jugak....
Aisya sibuk la 'try'...
Angan2 nak pakai ke sekolah hari Isnin ni...
Emmmm......
Harini dah cari satu umah....
Dah hilang dah....
Kat mana dia letak pun xtau.....
Anak-anak..... Anak-anak.....

Menu Dinner Hari Jumaat Lepas...

Dinner hari Jumaat...
Balik jer kja, terus keluarkan ayam dr freezer...
Apalagi, terus je masukkan dlm oven...
Sambil2 tu mandi, solat, siapkan budak2 sbb nak stand-by depan TV tgk crita NUR KASIH....
Fuh, sambil suap ke mulut budak-budak n mak budak, tak perasan 5 ketul ayam dah habis...
Nasib baik abah depa dah makan kat luar dgn kawan2 dia...
Kalau tak, mesti rasa bersalah.... Heheheheh

Thursday, August 6, 2009

Pizza la pullok.....

Macammana la nak diet....
Ni ada pizza la pullok...
Ish... Ish... Ish....
Malam ni TERPAKSA bersungguh2 work-out sbb makan tak ingat donia...

Bihun Hailam...

Lunch tadi makan bihun hailam n ayaq buah AMRA....
Fuh.... Sedapnya....
I like, I like... Ayaq buah tu, sebab asam ko ada 2 bijik....
BEST....

Breakfast pagi ni kat dalam bilik opis....

Ada 2 orang pompuan dalam bilik ni yang malas nak ke cafe....
Rasa macam JAUH sangat cafe tu....
Heheheh....
Makanya, harini kami berdua meng'goreng' telur dalam bilik opis ni....
Kebetulan saya bawa TOASTER, saya pecahkan 2 biji telur dalam toaster tu....
Pastu, letak sos n lada....
Emmmm.... Sedapnyer untuk 2 orang pompuan lapar......
Helina makan dengan nasi goreng yang mak dia bekalkan.....

Mana aci.....

Punya la excited budak2 ni....
Balik jer mengaji, tengok2 ada sekotak donut BIG APPLE....
Aisya tu sampai xsempat bukak tudung, terus buka kotak....
Tapi yg xbestnya, depa makan 'topping' donut jer....
Donut ni abah depa yg makan sbb sy on diet...
Hahahahah.....
(Sila abaikan persekitaran bilik yang semak itu... Maklum la, umah xsiap lagi...
Semua dok humban dalam bilik tu...)

Wednesday, August 5, 2009

Rezeki tergolek....

Sampai jer opis, tiba2 dapat donut2 ni....
Huhuhu.... Abis dietku.....
Thank you Kak Rose & Fazidah.....

Kenapa nampak tak sedap????

Ni menu dinner saya semalam....
Potato n ayam tu saya bakar dalam oven jer...
Walaupun dapur xsiap lagi, gagah jugak masak dlm oven sbb dah jemu makan makanan kat restoran tomyam depan umah tu....
Thousand Island tu buat sendiri tau...
Tp xbleh letak byk sbb nanti xjd menu diet la... Hahahaha....
Salad pun dah kecut.... Nak buat cmna, yg tu jer yg ada dlm peti ais...
Tah zaman bila tah..... Belasah jer.....
Tapi xtau pasai apa, nampak dlm gambaq mcm xsedap jer....
Walaubagaimanapun, habih jugak......

Tuesday, August 4, 2009

Fastest Workout....

video

Ni la simple workout yg sy buat...

Mudah sangat...

Tp mengah xingat...

Heheheh

Monday, August 3, 2009

Breakfast pagi tadi dgn 1 cup milo fuze + 2 keping Biskut Hi-Iron Jacobs....
Lunch lak nasi paprik + limau ais....
Pastu, dahaga lagi, minum lak air jambu 88 special....
Emmm.... Yummy.....

Kisah Ubat Nyamuk

Semalam, Alya kena marah sebab dok sibuk2 main benda ni....
Saya pun kata kat dia,
"Yaya, jangan dok main ubat nyamuk.... Racun tu.... Pi basuh tangan!!!"

Dia pun bangun sambil berkata,
"Kata ubat, tapi racun pulak... Yang mana satu mama ni....."
Betul gak kan.......
Terpaksa lepas ni panggil racun nyamuk....

Sunday, August 2, 2009

Lunch saya di hari minggu

Selagi rumah saya tak siap lagi, selagi itulah saya xboleh masak....
Makanya setiap minggu menjadi IGAUAN NGERI buat saya...
Sebab apabila my hubby mula ke kedai membeli makanan untuk kami sekeluarga, dia selalu letak lauk yg banyak untuk saya...
Tengok aje lauk saya tu...
Ada kerabu taugeh, sotong kuning, ikan keli goreng n ayam goreng kecik...
Saya tak nak la complain lebih2, karang dia suruh saya yg keluar pi beli makanan...
Heheheheh.... Bab nak keluar umah, bawa keta, memang la saya MALAS...
Redha n redah je la apa yang dia belikan...
Itu pun dah pesan NASI SEPARUH je tau...
Alasannya, dia kata semua lauk yang ada adalah favourite saya...
Tak tau nak pilih, semua dia taruk la...
Alamak, laki aku... Tau la sayang bini...
Tapi kalau bini MONTEL, takut kurang sayang lak kot....

Weight Loss Progress